Friday, 10 June 2011

Kesan tidur berlebihan pada hujung minggu


Ramai drp kalangan kita bangun awal pd setiap hari utk bekerja. Pada hujung minggu ataupun hari cuti, kita tidur sehingga ke tengah hari dengan alasan bagi memperoleh kerehatan sepenuhnya yg kita tdk peroleh pd hari-hari kerja. Tindakan ini sebenarnya adalah satu tindakan yg salah. Mengikut Timothy Roehrs, Pengarah Pusat Kajian Masalah Tidur dr Hospital Henry Ford, cara tidur sedemikian mengganggu pusingan biologi di dlm bdn dan ini menambahkan keletihan ke atas seseorng.

Keadaan ini berpunca drp gangguan ke atas pengeluaran hormon cortisol yg berfungsi sebagai hormon kecergasan bg seseorng. Apabila seseorng bangun drp tidur setiap pg pd jam 7 pagi, rutin ini merangsang pengeluaran hormon cortisol pd jam 3 pagi ataupun 4 pagi dan memuncak pd jam 11 pagi. Apabila rutin ini dilanggar, cthnya dgn bangun lambat pd hujung minggu, pengeluaran hormon ini terganggu dan kesannya adalah keletihan yg tdk dijangkakan. Justeru, kita perlu berdisiplin di dlm aspek tidur dan bangun bagi menjamin kecergasan diri.

Dipetik drp buku Perubatan Islam & Bukti Sains Moden (Edisi Kemas Kini)

1 comment:

  1. info yg berguna tp terdpat bnyk lagi keburukan apabila kita tidur berlebihan terutamanya pada sistem kardiovaskular.Mungkin boleh dinyatakan juga..

    ReplyDelete